In Uncategorized

På söndag är det dags för årets upplaga av Elitloppet på Solvalla. Men redan idag, den 26 maj, är det den tidigare elitloppsvinnaren Torvald Palemas 20:e födelsedag. Så här skriver en av delägarna, Marie Gullstrand, i ett inlägg på Facebook. 

”Den 26 maj 2001 föddes en hingst hos Karl-Erik Bender i Kvänum. Hans mamma var Gina Roy och pappa, Alf Palema. Denna lilla kille fick namnet Torvald Palema. Han köptes av Stall Dream Team AB oktober 2002 på kriterieauktionens sista dag för 270 000 kr. Vi, Stall Dream Team, har haft äran att få äga denna fantastiska häst sedan den dagen och fått vara med om allt han har presterat på tävlingsarenorna runt om i Sverige men även i Europa. Han var aktiv på elitnivå sedan han gjorde sin första start den 15 april 2003, då ett premielopp, tills han lade skorna på hyllan efter sista starten den 12 nov 2011. Han hade då sprungit in 26 781 187 kr, en segerprocent på 42% och platsprocent på 71%.

Torvald Palema har ett löphuvud av sällan skådad karaktär, gick alltid hela vägen in i mål och med en speed som är få hästar förunnat. Han har vunnit nästan alla de stora loppen i Sverige som Elitloppet, Åby Stora pris, Olympiatravet, Hugo Åbergs memorial, Norrbottens stora pris med mera och även SM vid två tillfällen. 2009 var hans bästa tävlingsår om man ser till insprungna pengar då han vann 9,3 miljoner kronor samt att han vann grand circut vars vinstsumma inte räknades in i övriga prissummor.

Torvald bor idag tillsammans med sex andra före detta travhästar och alla hästarna ägs idag av mig, Marie Folgård Gullstrand och min make Richard. Jag är dotter till Jan och Gertie Folgård som var Stall Dream Team, men idag är företaget inte aktivt så därför har jag fått den stora äran att äga, sköta och älska Torvald och hans kompisar. Dessa hästar kommer gå hos oss till den dag dem ska lämna oss för sin sista resa till de evigt gröna ängarna men jag hoppas att det dröjer många år ännu innan det blir dags. Det är helt underbart att  ha dessa ”gamla godingar” i livet även efter deras avslutade karriär. Oavsett hur mycket de har sprungit in.

Vi har valt dem en gång i tiden och då är det vår skyldighet att ta hand om dem när dem inte kan tävla längre oavsett anledning och hur mycket man sprungit in.

Torvald är fortfarande kungen på gården men han är väldigt snäll och framförallt en väldigt klok häst. Man behöver bara titta på honom så vet man vilket humör han är på och vad han vill. När vi pratar med honom så förstår han vad vi säger och ibland är det riktigt kusligt hur klok han är. Vi har under årens lopp fått ett speciellt band till varandra och han litar till 100% på mig och Richard då vi har skött om honom sedan den dagen han kom hem i augusti 2013. Han går idag i en väldigt stor hage bredvid sina andra hästkompisar och njuter av sitt pensionärsliv och vi hoppas och tror att han mår som den kung han är.

Jag är så tacksam för att få kalla honom min och för allt han ger oss bara genom att vara Torvald samt alla underbara minnen vi har av honom när han tävlade.
Vi har ett rum tillägnat honom och hans priser han fått under årens lopp. Det finns vinnartavlor, segertäcken, rosetter, vojlockar och alla statyetter samt övriga fina priser. I dag fyller han 20 år och naturligtvis ska han bli firad som den champion han är. Lite extra morötter kel och mys blir det på menyn.

Så tack min fine älskade kille för att du är den du är och för allt du gjort och fortfarande gör for oss.
Det är ett stort privilegium att få gå ut i stallet varje dag, pussa på dig och ge dig all den kärlek och omvårdnad du förtjänar.
Jag älskar dig Torvald och hoppas vi får många fina år framöver tillsammans.”

//Marie ❤️

Recent Posts

Leave a Comment