In Uncategorized

ATG® hedrar årligen travhästen Legolas med ett eget V75-lopp på Åbytravet och genom stipendiet Legolas Minne, som ska bidra till att ge fler trav- och galopphästar ett bra liv efter tävlingskarriären. I konkurrens med flera olika verksamheter och projekt där travhästar har fått en ny karriär, har ATG Drömfond® och stiftelsen Life After Racing beslutat att 2021 års stipendiat, som får 40 000 kronor av ATG Drömfond, är Svenska Ridtravarförbundet.

– Det känns otroligt bra att vi får det här stödet till vår verksamhet som till stor del handlar om att höja statusen på travhästen som ridhäst. Vi vet att travare som inte lämpar sig för travet har många andra fantastiska färdigheter. Genom vår verksamhet vill vi visa vad travaren kan göra utanför travbanan och att det är en älskad häst av många, säger Maria Larsson, ordförande i Svenska Ridtravarförbundet.

Ridtravarförbundet bildades 2003 och i takt med att efterfrågan växte bildades det ett antal distriktsföreningar runt om i landet för att verksamheten skulle komma närmare medlemmarna. De här föreningarna arrangerar bland annat träningar och tävlingar anpassade för ridtravare på olika nivåer.

– Vi har tagit fram ett alldeles eget tävlingsreglemente med bland annat dressyrprogram anpassade efter våra ridtravare. När det arrangeras hoppning börjar vi med höjder så låga att även den mest oerfarna ridtravaren kan vara med. Vi har också en egen gren kallad Trab där man tränar sin häst i olika situationer som man kan råka ut för i sin dagliga ridning, berättar Maria Larsson.

För ATG är hästvälfärd en prioriterad hållbarhetsfråga och stipendiet Legolas Minne är ett led i arbetet för välmående hästar.

– Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året och syftet med det här stipendiet är att visa på goda exempel där trav- eller galopphästar har fått nya karriärer. Svenska Ridtravarförbundets arbete är otroligt värdefullt för många av de travhästar som blir ridhästar efter att de tävlat klart, säger Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG.

Om stipendiet
ATG:s stipendium till Legolas Minne instiftades av ATG 2018, för att hedra travhästen Legolas. Legolas, en till synes liten och oansenlig brun travhäst, som lyckades vinna folkets hjärtan när han under 1980-talet vann hela 19 raka segrar och nådde den yttersta världseliten. När Legolas slutade tävla 1987, nio år gammal, belönades han av ATG med fritt foder tills han gick bort, 26 år gammal. Stipendiet ges till verksamheter och projekt med fokus på att ge fler trav- och galopphästar ett bra liv efter tävlingskarriären.

Recent Posts

Leave a Comment