Tips vid förmedling

Hitta en ny vän för livet eller ett nytt hem
till en som redan är en vän för livet!

VARENDA HÄST ÄR VÄRD EN ANDRA CHANS

När sagan är slut och beslutet är taget om att hästen ska lägga skorna på hyllan och avsluta sin karriär är den som oftast fortfarande väldigt ung. Travhästen är enormt lyhörd, lättlärd och ofta väldigt väl hanterad och världsvan häst. Beroende på sin uppbyggnad, skadehistorik och engagemang från tidigare ägare, tränare eller skötare har den alla möjligheter i världen att få ett långt härligt liv och en ny karriär inom en ny disciplin eller som travhäst utanför tävlingsovalen.

Ofta behöver det gå snabbt när ett nytt hem ska hittas och många gånger skänks hästarna bort. Alla hoppas innerligt att alla ska bli nöjda. Hästen, hästägaren, tränaren, skötaren och nya ägaren. Många gånger blir det lyckligtvis så. Flera av dem blir trevliga ridhästar i både skog och mark och på ridbanan. Gemensamt för de här hästarna, är att alla blivit någons bästa vän. Men tyvärr hittar inte alla hästar hem, åtminstone inte varaktiga. Och i de fallen är det allt som oftast okunskap och/eller bristen på pengar som är boven i dramat.

För att undvika detta har vi, efter våra erfarenheter, tagit fram några enkla rekommendationer till er för att undvika att fler hästar ska kommer på vift.

TA BETALT
Att det kostar pengar att äga häst det vet vi alla som någonsin har gjort det. Ta en symbolisk summa när du förmedlar/säljer din häst. Några tusenlappar räcker för att sålla bort de mest oseriösa personerna. Ni får då samtidigt ett kvitto på försäljningen som kan vara bra för båda parterna. Vår rekommendation är minst 5000 kr.

SPÄRRA HÄSTEN FRÅN FORTSATT TÄVLANDE
I vissa fall kan det vara klokt att spärra hästen från fortsatt tävlande i trav. Har du en gång satt en spärr, så kan nya ägaren inte häva den. Det har dessvärre hänt flera gånger att hästar som getts bort som ridhästar senare säljs vidare och hamnar på tävlingsovalen igen. Det kostar inget att spärra hästen och vill du göra det kontaktar du Svensk Travsport på kundtjanst@travsport.se.

RÄTT HÄST PÅ RÄTT PL ATS
Genom att använda vårt besiktningsprotokoll som fokuserar på vad hästen är lämpad till, säkerställer du att din häst får ett fortsatt liv utifrån sina förutsättningar och villkor.

Besiktiga hästen hos din veterinär och använd gärna vårt Besiktningsprotokoll
Observera att pensionssystemet fortfarande är under uppbyggnad.

LEASA UT HÄSTEN
Har du möjlighet kan det också vara bra att leasa ut hästen på prov några månader eller för alltid för att försäkra dig om att hästen och nya ägaren/leasingtagaren trivs tillsammans och att hästen inte sälj vidare.

Ingen kan göra allt. Alla kan göra något.

SWISH 123 11 55 985